Wat maakt onze kokosnootschalen en bamboe potjes zo uniek?

Onze kommen en potjes met ingelegde stukjes schelp en eierschaal zijn niet alleen functionele gebruiksvoorwerpen, maar ook prachtige kunstwerken, met de hand vervaardigd en bedekt met een duurzame laklaag van natuurlijke materialen. 

Het proces om deze schaaltjes te creëren is een langdurig en zorgvuldig ambachtelijk proces, waarbij traditionele technieken worden gecombineerd met natuurlijke grondstoffen. Dit maakt elke kokoskom uniek, duurzaam en milieuvriendelijk.

Het proces dat voorafgaat aan het design

  1. Het aanbrengen van de eerste laklaag

    Het productieproces begint met het verkrijgen van lak, een hars afkomstig van de lakboom die voornamelijk in Vietnam wordt verbouwd. Deze natuurlijke lak wordt vervolgens gemengd met fijn gemalen bergsteen, zaagsel en alluviale grond. Met een speciale spatel wordt dit mengsel dik aangebracht op de kokosnootschaal.

  2. Polijsten en herhalen

    Zodra de laag is gedroogd, wordt de schaal ondergedompeld in water en gepolijst met een slijpsteen. Dit polijstproces is cruciaal voor het verkrijgen van een gladde, vlakke oppervlakte. Hierna wordt deze stap nogmaals uitgevoerd om eventuele onregelmatigheden weg te werken.

  3. Aanbrengen van een natuurlijke coating

    Met een borstel van natuurlijke vezels wordt een mengsel van alluviale aarde en natuurlijke lak aangebracht op de schaal. Dit zorgt voor een extra beschermlaag en draagt bij aan de duurzaamheid van het product. Vervolgens wordt deze stap herhaald voor een gelijkmatige afwerking.

Nadat bovenstaande stappen enkele keren herhaald zijn, wordt de schaal bedekt met pure natuurlijke lak. Deze lak wordt 24 uur lang geklopt tot een kleverige massa, waarmee het product dik wordt ingesmeerd. Na uitharden wordt deze laag onder water gepolijst met een slijpsteen.


Handgeschilderde details en decoratie

Hierna worden eventuele artistieke ontwerpen met de hand geschilderd, waardoor elke schaal een uniek karakter krijgt. Geen twee schalen zijn precies hetzelfde. De onbeschilderde delen van de schaal worden vervolgens voorzien van een extra laag lak, terwijl de beschilderde delen worden bedekt met een speciale, transparante lak.


Decoratieve lagen en afwerking

Over het gladde oppervlak kan, behalve gekleurde lak, ook decoratie worden aangebracht. Deze kunnen variëren van materialen zoals eierschalen, parelmoer (de binnenzijde van zeeschelpen) en zilver- of goudfolie. Na de decoratie wordt de schaal opnieuw voorzien van meerdere lagen lak en onder water glad gewreven.

De laatste laklagen en polijsten

Ten slotte wordt de gehele schaal voorzien van een tweede en derde laag transparante lak, waarna het product wordt gepolijst met was voor een glanzende afwerking. Het eindresultaat is prachtige lakschalen met 13 tot 16 lagen lak, hét een bewijs van geduld en vakmanschap.

Belangrijke gebruiksinstructies

Hoewel de schalen robuust en duurzaam zijn, vereisen ze zorgvuldige behandeling. Ze mogen niet ondergedompeld worden in water en zijn niet bestand tegen hoge temperaturen.

Na gebruik dient de schaal met een vochtige doek te worden afgenomen. Het is belangrijk om geen hete gerechten van boven de 70 graden in de kommen te serveren, om schade te voorkomen. Ook mogen de kommen niet in de vaatwasser.

Terug naar blog